Koksopleiding

Zelfstandig werkend kok

In veel horecabedrijven wordt er gezocht naar keukenpersoneel dat zelfstandig veelzijdige taken aan kan en ander keukenpersoneel kan begeleiden. Er is een tekort aan goed opgeleid personeel. Tijdens onze koksopleiding zelfstandig werkend kok leiden wij onze studenten op om creatief, efficiënt, schoon en snel te werken. Zij worden zelfstandig werkende koks die verantwoordelijkheid kunnen nemen. Zij komen met goede menusuggesties en denken mee over voorraad en kosten.  Vakkennis en het oefenen met vaardigheden zijn belangrijk maar houding, gedrag en inzicht ook.

Heb je ambitie om in de horecakeuken meer verantwoordelijkheid op je te nemen. Wil je zelf gerechten bedenken en verbeteren. Wil je meer technieken kennen en kennis opdoen over producten en dranken. Wil je meer leren over kosten en voorraadbeheersing. Volg dan de koksopleiding voor Zelfstandig werkend kok. Je wordt een waardevolle kracht voor elk horecabedrijf en hebt de kans om door te stromen naar de opleiding gespecialiseerd kok.

Direct inschrijven Meer info

zelfstandig werkend kok koksopleiding
zelstandig werkend kok koksopleiding

Duur: 35 weken Lesdag: dinsdag

Lessen: € 3595,- + Examen en externe lessen: € 415,- + Boeken: € 215,-

Start: September 2022 minimaal 10 studenten

SVH Zelfstandig werkend kok

Zelfstandig werkend kok

Tijdens deze Koksopleiding leer je:

  • Uitgebreide bereidingstechnieken
  • Warenkennis
  • Menukennis en menu engineering
  • Basis keukenmanagement
  • Basis drankenkennis

De koksopleiding Zelfstandig werkend kok is bedoeld voor mensen die zich verder willen bekwamen als kok. De opleiding sluit aan op de praktijk en biedt de mogelijkheid om het SVH diploma Zelfstandig werkend Kok (niveau 3) te behalen en een CAN (Culinaire Academie Nederland) certificaat.

Aan het begin van de koksopleiding bepaal je samen met de mentor welke kennis en vaardigheden je bezit en waarin je je wilt versterken. Gedurende het jaar kun je je voortgang vastleggen in een portfolio.

De koksopleiding voor Zelfstandig werkend kok sluit aan bij de eisen van het landelijk vastgelegde kwalificatiedossier. We maken gebruik van de SVH leermethode. Je krijgt hun theorie en werkboeken inclusief de online licentie. Je leert werken met veel verschillende soorten ingrediënten en gebruik maken van een grote diversiteit van bereidingstechnieken. Er komen gastdocenten om je kennis te laten maken met verschillende ingrediënten en om te werken met minder gangbare technieken.

Inhoud van den opleiding

Bereidingstechnieken

We gaan ervan uit dat je de basistechnieken onder de knie hebt en daarom gaan we aan de slag met technieken als sous-vide, fermenteren, pekelen, roken etc. Ook leren we je gebruik maken van producten om andere structuren te maken en besteden we uitgebreid aandacht aan het opmaken van het bord.

Warenkennis

We zoeken naar producten die minder gangbaar zijn en werken met luxere producten zoals bijvoorbeeld kreeft. Er worden verschillende gastdocenten uitgenodigd om lessen te verzorgen. Je krijgt bijvoorbeeld de kans om zelf een haas te villen. Door veel met verschillende producten te werken, leer je de bereidingstechnieken toepassen.

Werken in de keuken

Tijdens de opleiding wordt er veel aandacht besteed aan de organisatie in de keuken. Het opstellen van een menu, het bestellen en de kosten van ingrediënten, het opslaan en bewaren van producten. Met het aansturen van anderen en bespreken van het functioneren van anderen wordt geoefend en ook communicatie en rekenen krijgt voldoende aandacht.

Eindresultaat

Na 10 maanden kun je de CAN proeve doen voor het CAN certificaat en het SVH examen voor Zelfstandig werkend kok. De waarde van het SVH diploma kun je vinden bij SVH.

Doelgroep en toelatingseisen

Je bent werkzaam in een professionele keuken en wil leren om meer zelfstandig te werken en je wilt je verdiepen in moderne kooktechnieken. Ook wil je onafhankelijk kunnen opereren in de keuken en verantwoordelijkheden nemen op het vlak van voorraadbeheer en menuontwikkeling. Je bent in bezit van een diploma kok of kan aantonen dat je voldoende ervaring hebt als kok. Je beheerst in voldoende mate de Nederlands taal (spreek- en leesvaardig) Het examenniveau van van de koksopleiding Zelfstandig werkend kok is vergelijkbaar met MBO niveau 3, de opleiding zelf is vakgericht. Je kunt je alleen inschrijven als je niet meer leerplichtig bent.

Studiedruk

Tijdens de koksopleiding Zelfstandig werkend kok ga je één dag per week naar school van 9.30 tot ongeveer 21.00 uur. Op deze dag krijg je theorie en instructie maar vooral veel praktijk. Naast de schooldag verwachten we ongeveer 4 tot 6 uur zelfstudie.

Materialen die je nodig hebt

Er wordt van je verwacht dat je voor deze koksopleiding de materialen bezit. Wij verwachten dat al onze studenten (ook voor hun eigen veiligheid) in kokskleding lopen en koksschoenen dragen. Ook bezit je een messenset met koksmes, broodmes, fileermes, uitbeenmes, officemes, tourneermes en schilmes. Wij adviseren ook een microplane en mandoline te kopen. Wij sturen je na aanmelding een lijstje met de nodige materialen. Voordat de opleiding begint, kun je de materialen desgewenst, bestellen in onze webshop. Ook zullen we een licentie voor je aanschaffen zodat je in een digitale omgeving de theorie kan volgen. Daarvoor heb je thuis de beschikking over een laptop of computer.

Docent

Je krijgt les van Ludo Timmermans en Daniêll van den Broek (aanpassingen voorbehouden). Tijdens deze koksopleiding begeleiden zij je gedurende de 32 weken en helpen ze je om je klaar te maken voor het examen. Ook kunnen zij je steunen in het zoeken naar werk.

Vragen over de Koksopleiding Zelfstandig werkend kok?

Neem contact met ons op

Hoe ziet een lesdag er uit

  • 09.30: inloop met koffie
  • 10.00: theorie
  • 11.00: instructie
  • 12.30: lunch
  • 13.15: praktijk incl. voorbereiding 4gangendiner
  • 16.30: personeelseten
  • 17.00: ontvangst gasten en bereiding diner
  • 20.30: afrondende werkzaamheden
  • 21.00: afsluiting

Locatie

Culinaire Academie Nederland
Wijkermeerweg 70
1948 NX Beverwijk

Routebeschrijving

Meest gestelde vragen

Kun je ook gespreid betalen?

Ja, dat kan maar dat brengt wel extra kosten met zich mee. Als je in 4 termijnen wilt betalen is dat 20 euro en voor 10 termijnen is dat 30 euro. De eerste termijn is altijd 1 deel van de opleidingskosten plus boeken en examengeld. Materiaal dat besteld is, wordt apart afgerekend. Let wel: Er is een betaalplicht van het hele bedrag ook als je halverwege de opleiding stopt.

Kun je subsidie krijgen om de kosten voor de opleiding te betalen?

Dat is in sommige gevallen mogelijk. Meer informatie over het financieren van je opleiding lees je op de pagina UWV Scholingsaanbod.

Wat voor kleding moet je dragen?

We verwachten van alle leerlingen dat zij tijdens de koksopleiding, patisserie opleiding en soms cursus kokskleding dragen. Dit betekent koksbroek, koksbuis en koksschoenen. Vergeet vooral niet goede koksschoenen aan te schaffen met een antislibzool. Dit beperkt de kans van uitglijden op natte vloeren. Wij bieden ook divers materiaal aan die je kunt gebruiken tijdens je koksopleiding, patisserie opleiding of cursus. Kijk voor daarvoor in onze webshop.

Is een stageplek verplicht?

De Culinaire Academie heeft geen eisen over stages tijdens de koksopleiding, patisserie opleiding of cursus. Je kunt als kok aan het werk zijn, maar je kunt ook in een hele andere branche aan het werk zijn. Dat mag je helemaal zelf weten. Wel is het fijn als je werkgever er rekening mee houdt dat je 1 dag per week niet beschikbaar bent. Regel dat van tevoren goed.

Bekijk ons FAQ

Inschrijven Zelfstandig werkend kok

Opleiding Zelfstandig werkend kok:
Lesgeld: € 3595,- + Examengeld en externe lessen: € 415,- + Boeken € 215,-

Met de knop hieronder kun je je inschrijven voor de opleiding. Deze opleiding wordt dan in je winkelmandje rechtsboven geplaatst. Je kunt vervolgens nog desgewenst materialen toevoegen zoals een messenset etc. Vervolgens ga je naar het winkelmandje om de inschrijving te doen en het inschrijfgeld voor opleiding te betalen. Wij vragen 100 euro inschrijfgeld voor opleidingen. Dit bedrag wordt afgetrokken van het later te betalen lesgeld. Mocht de opleiding wegens omstandigheden door ons worden geannuleerd, krijg je het inschrijfgeld terug. Lees verder de algemene voorwaarden.

  • Ja, ik schrijf mij in voor de opleiding Zelfstandig werkend kok
  • Kennismaken?

    Als je interesse hebt in een opleiding, ben je van harte welkom om op bezoek te komen. Je wilt natuurlijk zien waar je terecht komt en misschien wil je met de docent of met studenten praten om zeker te weten dat je de goede keus maakt. Je kan op lesdagen een afspraak maken voor een rondleiding. Studenten en docenten zullen graag antwoord geven op al je vragen. Ook kunnen we je adviseren over welke opleiding het beste bij je past.

    Neem contact op

    Ervaring van onze studenten

    “Ik werkte al als kok toen ik hier kwam, maar heb veel geleerd. Vooral tijdens de verdieping in het 2e jaar met veel gastlessen. Hier krijg je de ruimte om technieken of recepten te proberen en als het niet lukt, nog een keer over te doen. Er is vrijheid met een stok achter de deur.”

    Brian Blom – 

    Wat is jouw ambitie?

    Als je ambitie iets met het bereiden van eten te maken heeft, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij leiden je op tot een goede kok met veel kennis van technieken. Of we leren je zelfstandig te kunnen werken in een horecakeuken, we zorgen er voor dat je je eigen ideeën in kunt brengen. Maar we hebben ook een koksopleiding voor degene die leiding wil gaan geven aan een koksbrigade en een eigen keuken wil runnen.

    Kortom, als je wilt leren koken zoals ze dat in een restaurant doen of als je les wilt krijgen van de beste patissiers van Nederland: wij hebben voor jou altijd een passende patisserie of koksopleiding.

    Bekijk ons aanbod opleidingen en cursussen

    Blijf op de hoogte

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Ontvang het laatste nieuws over onze koksopleidingen, patisserie opleidingen, cursussen, workshops en landelijke vacatures in je mailbox!

      Volg ons op social media