Zelfstandig werkend kok inschrijven kan tot 1 augustus
Tijdens deze Koksopleiding leer je:
- Uitgebreide bereidingstechnieken
- Warenkennis
- Menukennis en menu engineering
- Basis keukenmanagement
- Basis drankenkennis
De koksopleiding Zelfstandig werkend kok is bedoeld voor mensen die zich verder willen bekwamen als kok. De opleiding sluit aan op de praktijk en biedt de mogelijkheid om het SVH diploma Zelfstandig werkend Kok (niveau 3) te behalen en een CAN (Culinaire Academie Nederland) certificaat.
Aan het begin van de koksopleiding bepaal je samen met de mentor welke kennis en vaardigheden je bezit en waarin je je wilt versterken. Gedurende het jaar kun je je voortgang vastleggen in een portfolio.
De koksopleiding voor Zelfstandig werkend kok sluit aan bij de eisen van het landelijk vastgelegde kwalificatiedossier. We maken gebruik van de SVH leermethode. Je krijgt hun theorie en werkboeken inclusief de online licentie. Je leert werken met veel verschillende soorten ingrediënten en gebruik maken van een grote diversiteit van bereidingstechnieken. Er komen gastdocenten om je kennis te laten maken met verschillende ingrediënten en om te werken met minder gangbare technieken.
Inhoud van den opleiding
Bereidingstechnieken
We gaan ervan uit dat je de basistechnieken onder de knie hebt en daarom gaan we aan de slag met technieken als sous-vide, fermenteren, pekelen, roken etc. Ook leren we je gebruik maken van producten om andere structuren te maken en besteden we uitgebreid aandacht aan het opmaken van het bord.
Warenkennis
We zoeken naar producten die minder gangbaar zijn en werken met luxere producten zoals bijvoorbeeld kreeft. Er worden verschillende gastdocenten uitgenodigd om lessen te verzorgen. Je krijgt bijvoorbeeld de kans om zelf een haas te villen. Door veel met verschillende producten te werken, leer je de bereidingstechnieken toepassen.
Werken in de keuken
Tijdens de opleiding wordt er veel aandacht besteed aan de organisatie in de keuken. Het opstellen van een menu, het bestellen en de kosten van ingrediënten, het opslaan en bewaren van producten. Met het aansturen van anderen en bespreken van het functioneren van anderen wordt geoefend en ook communicatie en rekenen krijgt voldoende aandacht.
Eindresultaat
Na 10 maanden kun je de CAN proeve doen voor het CAN certificaat en het SVH examen voor Zelfstandig werkend kok. De waarde van het SVH diploma kun je vinden bij SVH.
Doelgroep en toelatingseisen
Je bent werkzaam in een professionele keuken en wil leren om meer zelfstandig te werken en je wilt je verdiepen in moderne kooktechnieken. Ook wil je onafhankelijk kunnen opereren in de keuken en verantwoordelijkheden nemen op het vlak van voorraadbeheer en menuontwikkeling. Je bent in bezit van een diploma kok of kan aantonen dat je voldoende ervaring hebt als kok. Je beheerst in voldoende mate de Nederlands taal (spreek- en leesvaardig) Het examenniveau van van de koksopleiding Zelfstandig werkend kok is vergelijkbaar met MBO niveau 3, de opleiding zelf is vakgericht. Je kunt je alleen inschrijven als je niet meer leerplichtig bent.
Studiedruk
Tijdens de koksopleiding Zelfstandig werkend kok ga je één dag per week naar school van 9.30 tot ongeveer 21.00 uur. Op deze dag krijg je theorie en instructie maar vooral veel praktijk. Naast de schooldag verwachten we ongeveer 4 tot 6 uur zelfstudie.
Materialen die je nodig hebt
Er wordt van je verwacht dat je voor deze koksopleiding de materialen bezit. Wij verwachten dat al onze studenten (ook voor hun eigen veiligheid) in kokskleding lopen en koksschoenen dragen. Ook bezit je een messenset met koksmes, broodmes, fileermes, uitbeenmes, officemes, tourneermes en schilmes. Wij adviseren ook een microplane en mandoline te kopen. Wij sturen je na aanmelding een lijstje met de nodige materialen. Voordat de opleiding begint, kun je de materialen desgewenst, bestellen in onze webshop. Ook zullen we een licentie voor je aanschaffen zodat je in een digitale omgeving de theorie kan volgen. Daarvoor heb je thuis de beschikking over een laptop of computer.
Docent
Je krijgt les van Ludo Timmermans en Daniêll van den Broek (aanpassingen voorbehouden). Tijdens deze koksopleiding begeleiden zij je gedurende de 32 weken en helpen ze je om je klaar te maken voor het examen. Ook kunnen zij je steunen in het zoeken naar werk.