Patisserie opleiding

Vakopleiding Patisserie

De verwachtingen van patissiers en gespecialiseerd kok in de horeca en in het werkveld van patisserie worden steeds hoger. Er is een tekort aan mensen die aan deze verwachtingen kunnen voldoen. De opleiding patisserie leert je heel veel technieken die je kunt gebruiken in je werk, of je nu in dienst bent of als zelfstandige aan de slag wilt. Maar ook als patisserie thuis je passie is, is deze opleiding geweldig om je kennis te verbreden en je te bekwamen in de technieken.

Wil je je specialiseren en wil je je echt gaan verdiepen in patisserie. Wil je banketbakker worden of je omscholen tot patissier. Wil je mooie taarten kunnen maken en ook heerlijke bonbons? In 34 weken passeren 7 onderdelen van de patisserie de revue en kun je veel zelfstandig oefenen.

Direct inschrijven Meer info

IMG WA
IMG WA

Duur: 35 weken en 3 examenweken

Lessen: € 3795,- + Materiaal: € 475,-

Start: September 2021 - juli 2022 Lesdag: woensdag

Diploma Vakopleiding Patisserie

Vakopleiding Patisserie

Tijdens deze Patisserie opleiding leer je:

  • Verschillende soorten deeg, beslag en spuittechnieken
  • Werken met chocolade
  • Het maken van sierstukken met suiker
  • Het maken van verschillende componenten voor desserts
  • Het maken van confiserie

De Patisserie opleiding bestaat uit 7 modules en een examen module. Deze zijn als volgt opgebouwd (wijzigingen voorbehouden):

  1. Basistechnieken deel 1
    Onder andere aandacht voor verschillende soorten deeg: zetdeeg, kookdeeg, tourdeeg, roerdeeg en gistdeeg. Oefenen met spuittechnieken. Maken van verschillende klassiekers als Paris-Brest, croquembuche, slagroomtaart.
  1. Chocolade deel 1
    Tempereren, bonbons, truffels, decoraties
  1. Chocolade deel 2
    Showstuk
  1. Basistechnieken deel 2
    Decor biscuit, glaceren, geleren, afspuiten, cremeux, bavarois, entremets, compote, crumble, koude biscuits
  1. Confiserie en frivolités
    Babbelaars, noga montelimar, karamels, guimauves, paté fruit, canelé bordelaise, macarons
  2. Suikerwerk
    Suikertrekken, gieten en blazen, showstuk
  1. Desserts op bord
    Nagerechten, moderne technieken, ijssoorten.

De vakopleiding patisserie wordt afgesloten met een examenmodule. De examenmodule bestaat uit drie dagen. Bij voldoende resultaat krijg je een diploma.

Toelatingseisen

Je moet in voldoende mate de Nederlands taal beheersen (spreek- en leesvaardig).

Studiedruk

De praktijklessen van de Patisserie opleiding zijn één (vaste) dag in de week, van 10.00 uur tot plusminus 18:00 uur (in schoolvakanties geen les).  Daarnaast besteed je gemiddeld 3 – 4 uur per week aan zelfstudie.

Materialen die je nodig hebt

Er wordt van je verwacht dat je voor de patisserie opleiding zelf de benodigde materialen aanschaft. Het betreft onder andere messen, spatels, paletmessen, thermometer en grammenweegschaal. Ook verwachten we van studenten dat zij kokskleding en koksschoenen dragen. Een complete lijst van benodigdheden ontvang je na aanmelding. Alles is aan te schaffen via onze webshop (behalve schoenen).
De lesstof wordt per module in een e-mail verstuurd. Er wordt gebruik gemaakt van Word en Excel. Je hebt daarom een computer/laptop nodig.

Docent

De lessen worden gegeven door Estefhan Meijer. Hij begeleidt je gedurende de 35 weken en bereidt je voor op het examen.

Vragen over de Patisserie opleiding Vakopleiding Patisserie?

Neem contact met ons op

Hoe ziet een lesdag er uit

  • 09.30: inloop met koffie
  • 10.00: instructie
  • 12.00: start praktijk
  • 12.30: lunch
  • 13.00: vervolg praktijk
  • 17.00: afronden praktijk en start schoonmaak
  • 18.00: Afsluiting

Locatie

Culinaire Academie Nederland
Wijkermeerweg 70
1948 NX Beverwijk

Routebeschrijving

Meest gestelde vragen

Kun je ook gespreid betalen?

Ja, dat kan maar dat brengt wel extra kosten met zich mee. Als je in 4 termijnen wilt betalen is dat 20 euro en voor 10 termijnen is dat 30 euro. De eerste termijn is altijd 1 deel van de opleidingskosten plus boeken en examengeld. Materiaal dat besteld is, wordt apart afgerekend. Let wel: Er is een betaalplicht van het hele bedrag ook als je halverwege de opleiding stopt.

Kun je subsidie krijgen om de kosten voor de opleiding te betalen?

Dat is in sommige gevallen mogelijk. Meer informatie over het financieren van je opleiding lees je op de pagina UWV Scholingsaanbod.

Wat voor kleding moet je dragen?

We verwachten van alle leerlingen dat zij tijdens de koksopleiding, patisserie opleiding en soms cursus kokskleding dragen. Dit betekent koksbroek, koksbuis en koksschoenen. Vergeet vooral niet goede koksschoenen aan te schaffen met een antislibzool. Dit beperkt de kans van uitglijden op natte vloeren. Wij bieden ook divers materiaal aan die je kunt gebruiken tijdens je koksopleiding, patisserie opleiding of cursus. Kijk voor daarvoor in onze webshop.

Is een stageplek verplicht?

De Culinaire Academie heeft geen eisen over stages tijdens de koksopleiding, patisserie opleiding of cursus. Je kunt als kok aan het werk zijn, maar je kunt ook in een hele andere branche aan het werk zijn. Dat mag je helemaal zelf weten. Wel is het fijn als je werkgever er rekening mee houdt dat je 1 dag per week niet beschikbaar bent. Regel dat van tevoren goed.

Bekijk ons FAQ

Inschrijven Vakopleiding Patisserie

Opleiding Patisserie:
Lessen: € 3795,- + Materiaal ± € 475,-

Met de knop hieronder kun je je inschrijven voor de opleiding. Deze opleiding wordt dan in je winkelmandje rechtsboven geplaatst. Je kunt vervolgens nog desgewenst materialen toevoegen zoals een thermometer en spatels etc. Vervolgens ga je naar het winkelmandje om de inschrijving te doen en het inschrijfgeld voor opleiding te betalen. Wij vragen 100 euro inschrijfgeld voor opleidingen. Dit bedrag wordt afgetrokken van het later te betalen lesgeld. Mocht de opleiding wegens omstandigheden door ons worden geannuleerd, krijg je het inschrijfgeld terug. Lees verder de algemene voorwaarden.

  • Ja, ik schrijf mij in voor de opleiding Vakopleiding Patisserie
  • Kennismaken?

    Als je interesse hebt in een opleiding, ben je van harte welkom om op bezoek te komen. Je wilt natuurlijk zien waar je terecht komt en misschien wil je met de docent of met studenten praten om zeker te weten dat je de goede keus maakt. Je kan op lesdagen een afspraak maken voor een rondleiding. Studenten en docenten zullen graag antwoord geven op al je vragen. Ook kunnen we je adviseren over welke opleiding het beste bij je past.

    Neem contact op

    Ervaring van onze studenten

    “In het eerste jaar bij de Culinaire Academie heb ik gigantisch veel geleerd en daardoor wilde ik verder leren. De opleiding is misschien niet goedkoop, maar hier is iedereen echt gemotiveerd bezig met zijn vak en de begeleiding is top.”

    Max van Lith – 

    Wat is jouw ambitie?

    Als je ambitie iets met het bereiden van eten te maken heeft, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij leiden je op tot een goede kok met veel kennis van technieken. Of we leren je zelfstandig te kunnen werken in een horecakeuken, we zorgen er voor dat je je eigen ideeën in kunt brengen. Maar we hebben ook een koksopleiding voor degene die leiding wil gaan geven aan een koksbrigade en een eigen keuken wil runnen.

    Kortom, als je wilt leren koken zoals ze dat in een restaurant doen of als je les wilt krijgen van de beste patissiers van Nederland: wij hebben voor jou altijd een passende patisserie of koksopleiding.

    Bekijk ons aanbod opleidingen en cursussen

    Blijf op de hoogte

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Ontvang het laatste nieuws over onze koksopleidingen, patisserie opleidingen, cursussen, workshops en landelijke vacatures in je mailbox!

      Volg ons op social media