Vakopleiding Patisserie
Tijdens deze Patisserie opleiding leer je:
- Verschillende soorten deeg, beslag en spuittechnieken
- Werken met chocolade
- Het maken van sierstukken met suiker
- Het maken van verschillende componenten voor desserts
- Het maken van confiserie
De Patisserie opleiding bestaat uit 7 modules en een examen module. Deze zijn als volgt opgebouwd (wijzigingen voorbehouden):
- Basistechnieken deel 1
Onder andere aandacht voor verschillende soorten deeg: zetdeeg, kookdeeg, tourdeeg, roerdeeg en gistdeeg. Oefenen met spuittechnieken. Maken van verschillende klassiekers als Paris-Brest, croquembuche, slagroomtaart.
- Chocolade deel 1
Tempereren, bonbons, truffels, decoraties
- Chocolade deel 2
Showstuk
- Basistechnieken deel 2
Decor biscuit, glaceren, geleren, afspuiten, cremeux, bavarois, entremets, compote, crumble, koude biscuits
- Confiserie en frivolités
Babbelaars, noga montelimar, karamels, guimauves, paté fruit, canelé bordelaise, macarons - Suikerwerk
Suikertrekken, gieten en blazen, showstuk
- Desserts op bord
Nagerechten, moderne technieken, ijssoorten.
De vakopleiding patisserie wordt afgesloten met een examenmodule. De examenmodule bestaat uit drie dagen. Bij voldoende resultaat krijg je een diploma.
Toelatingseisen
Je moet in voldoende mate de Nederlands taal beheersen (spreek- en leesvaardig).
Studiedruk
De praktijklessen van de Patisserie opleiding zijn één (vaste) dag in de week, van 10.00 uur tot plusminus 18:00 uur (in schoolvakanties geen les). Daarnaast besteed je gemiddeld 3 – 4 uur per week aan zelfstudie.
Materialen die je nodig hebt
Er wordt van je verwacht dat je voor de patisserie opleiding zelf de benodigde materialen aanschaft. Het betreft onder andere messen, spatels, paletmessen, thermometer en grammenweegschaal. Ook verwachten we van studenten dat zij kokskleding en koksschoenen dragen. Een complete lijst van benodigdheden ontvang je na aanmelding. Alles is aan te schaffen via onze webshop (behalve schoenen).
De lesstof wordt per module in een e-mail verstuurd. Er wordt gebruik gemaakt van Word en Excel. Je hebt daarom een computer/laptop nodig.
Docent
De lessen worden gegeven door een ervaren patissier. Hij begeleidt je gedurende de 35 weken en bereidt je voor op het examen.