Koksopleiding op locatie
Tijdens deze Koksopleiding leer je:
- Basis bereidingstechnieken
- Basis warenkennis
- Basis menukennis
- Hygiënisch werken
- Keukenorganisatie
De koksopleiding op locatie is bedoeld voor mensen die zich willen (om)scholen tot kok en al werk hebben. Deze opleiding is individueel gericht en zorgt dat de leerling in een korte tijd zowel praktijkervaring opdoet als een goede theoretische basis krijgt om zicht verder te kunnen ontwikkelen. De opleiding bereid voor op het behalen van het SVH diploma kok (niveau 2).
Aan het begin van de koksopleiding bekijk je met je mentor wat je tijdens de opleiding gaat leren en wat je al weet. Samen kijken we hoe jouw kennis en vaardigheden optimaal kunnen vergroten. Je kunt je voortgang vastleggen in een portfolio. De koksopleiding sluit aan bij de eisen van het landelijk vastgelegde kwalificatiedossier. We maken gebruik van de SVH leermethode. Je krijgt theorieboeken inclusief een online licentie. Je leert werken met veel verschillende soorten ingrediënten en gebruik maken van een grote diversiteit van bereidingstechnieken.
Inhoud van de opleiding
Tijdens de opleiding gaan we aandacht besteden aan de volgende onderwerpen
Werken in de horeca
Je leert verschillende soorten bedrijven kennen. Binnen een bedrijf leer je welke functies er zijn en welke taken daarbij horen. Je leert hoe een keuken is georganiseerd en wie in een keuken werkzaam zijn. Je leert hoe je schoon en netjes kan werken en hoe je rekening houdt met je gasten.
Warenkennis
Het is belangrijk om kennis te maken met zo veel mogelijk verschillende ingrediënten en te leren wat je met deze ingrediënten kunt doen. In overleg met je werkgever stimuleren wij jou om met zo veel mogelijk producten te werken.
Bereidingstechnieken
Natuurlijk besteden we eerst aandacht aan het schoonmaken van producten, snijtechnieken en blancheren. We leren verschillende deegsoorten en beslagen. Je oefent met het maken van mousse, bavarois, farce, bouillons en verschillende sauzen. Met deze technieken ben je in staat om eenvoudige menu’s samen te stellen en te bereiden voor gasten.
Praktijk
Al deze kennis worden ingezet om op je werk gasten te ontvangen zodat je goed kan oefenen. In overleg met je werkgever onderzoeken we de mogelijkheid om geheel zelfstandig gerechten te bereiden en te serveren.
Begeleiding
Je mentor bezoek je maximaal 10 keer en is gedurende een periode van 6 maanden beschikbaar via mail en whatsapp voor vragen. Natuurlijk kun je ook bellen.
Tijdens de bezoeken besteed de docent aandacht aan praktijk en theorie. Bij het eerste bezoek van je mentor krijg je een portfolio met opdrachten en verwijzingen naar de theorielessen online. De docent inventariseert samen met jou en je werkgever welk niveau je nu hebt en waar aandacht aan besteed moet worden. Het portfolio wordt ingevuld en een leerplan wordt ontwikkeld. Je kan vervolgens zelf aan de slag met oefeningen en het leren van de theorie.
In de daaropvolgende bijeenkomsten wordt de voortgang in het portfolio bijgehouden. De mentor zal instructies geven daar waar nodig en suggesties doen voor je ontwikkeling. Ook zal de docent bij bezoeken meekijken hoe je werkt. Afhankelijk van de voortgang wordt bepaald wanneer examen kan worden gedaan.
Eindresultaat
Afhankelijk van de voortgang in het portfolio wordt bepaald wanneer examen kan worden gedaan. De datum wordt in overleg bepaald en op een door SVH goedgekeurde locatie. Het examen vindt plaats binnen 6 maanden na aanvang van de opleiding.
Er zijn mogelijkheden om herexamen te doen op eigen kosten als dat nodig is. Lees hier over de diplomawaarde van het SVH
Toelatingseisen
Je moet in voldoende mate de Nederlands of Engelse taal beheersen (spreek- en leesvaardig). Het examenniveau van de koksopleiding basiskok is vergelijkbaar met MBO niveau 2.
Indien je de Nederlandse taal niet voldoende beheerst, is het mogelijk om het examen af te leggen in aanwezigheid van een tolk. De kosten voor de tolk en de extra kosten die dit vraagt voor het examen zijn voor eigen rekening.
Studiedruk
Tijdens de koksopleiding besteed je minimaal 4 uur per week aan zelfstudie. Dit kun je thuis doen. Op je werk moet je minimaal 6 uur per week besteden aan te maken praktijkopdrachten. Het is belangrijk om in overleg met je werkgever deze tijd te reserveren en dat ook blokken van minimaal 2 uur te doen. De 6 uur is inclusief de bezoeken van de mentor. Hoe meer tijd je van je werkgever krijgt, hoe sneller je examen kan doen
Materialen die je nodig hebt
Wij raden aan om een goede basismessenset aan te schaffen. Dit heb je nodig voor je werk, voor het oefenen thuis maar ook voor je examen. Daarnaast gaan we ervan uit dat je werkgever werkkleding voor je aanschaft, danwel dat je dat zelf doet. We raden je aan om behoorlijke werkschoenen te kopen. Wij zullen een online licentie lesmateriaal voor je aanschaffen zodat je in een digitale omgeving de theorie kan volgen. Daarvoor heb je thuis een laptop of computer nodig.
Docent
Je krijgt les van Daniêll van den Broek. Zij is ervaren docent en kok en heeft al veel leerlingen begeleid naar het SVH examen.