Koksopleiding

Koksopleiding op locatie

Speciaal voor werknemers die nu werken in de keuken zonder koksopleiding en zich toch willen ontwikkelen. Heb jij een werkgever die je stimuleert om een opleiding te volgen maar die ook een personeelsprobleem heeft en eigenlijk jou niet een dag kwijt wil zijn? Is die werkgever bereid om je tijdens werk op te leiden. Wij kunnen helpen. Samen met jou en je werkgever maken we een plan om jouw opleiding op locatie te verzorgen.

Wij leiden onze koks op om efficiënt, schoon en snel te werken en zelfstandig aan de slag te gaan met korte instructies. Vakkennis en het oefenen met vaardigheden zijn belangrijk maar houding, gedrag en inzicht ook.

Direct inschrijven Meer info

vacatures koks patissiers
IMG WA

Duur: Max 6 maanden

4050 euro

Start: In overleg

SVH kok

Koksopleiding op locatie

Tijdens deze Koksopleiding leer je:

 • Basis bereidingstechnieken
 • Basis warenkennis
 • Basis menukennis
 • Hygiënisch werken
 • Keukenorganisatie

De koksopleiding op locatie is bedoeld voor mensen die zich willen (om)scholen tot kok en al werk hebben. Deze opleiding is individueel gericht en zorgt dat de leerling in een korte tijd zowel praktijkervaring opdoet als een goede theoretische basis krijgt om zicht verder te kunnen ontwikkelen. De opleiding bereid voor op het behalen van het SVH diploma kok (niveau 2).

Aan het begin van de koksopleiding bekijk je met je mentor wat je tijdens de opleiding gaat leren en wat je al weet. Samen kijken we hoe jouw kennis en vaardigheden optimaal kunnen vergroten. Je kunt je voortgang vastleggen in een portfolio. De koksopleiding sluit aan bij de eisen van het landelijk vastgelegde kwalificatiedossier. We maken gebruik van de SVH leermethode. Je krijgt theorieboeken inclusief een online licentie. Je leert werken met veel verschillende soorten ingrediënten en gebruik maken van een grote diversiteit van bereidingstechnieken.

Inhoud van de opleiding

Tijdens de opleiding gaan we aandacht besteden aan de volgende onderwerpen
Werken in de horeca
Je leert verschillende soorten bedrijven kennen. Binnen een bedrijf leer je welke functies er zijn en welke taken daarbij horen. Je leert hoe een keuken is georganiseerd en wie in een keuken werkzaam zijn. Je leert hoe je schoon en netjes kan werken en hoe je rekening houdt met je gasten.
Warenkennis
Het is belangrijk om kennis te maken met zo veel mogelijk verschillende ingrediënten en te leren wat je met deze ingrediënten kunt doen. In overleg met je werkgever stimuleren wij jou om met zo veel mogelijk producten te werken.
Bereidingstechnieken
Natuurlijk besteden we eerst aandacht aan het schoonmaken van producten, snijtechnieken en blancheren. We leren verschillende deegsoorten en beslagen. Je oefent met het maken van mousse, bavarois, farce, bouillons en verschillende sauzen. Met deze technieken ben je in staat om eenvoudige menu’s samen te stellen en te bereiden voor gasten.
Praktijk
Al deze kennis worden ingezet om op je werk gasten te ontvangen zodat je goed kan oefenen. In overleg met je werkgever onderzoeken we de mogelijkheid om geheel zelfstandig gerechten te bereiden en te serveren.

Begeleiding

Je mentor bezoek je maximaal 10 keer en is gedurende een periode van 6 maanden beschikbaar via mail en whatsapp voor vragen. Natuurlijk kun je ook bellen.

Tijdens de bezoeken besteed de docent aandacht aan praktijk en theorie. Bij het eerste bezoek van je mentor krijg je een portfolio met opdrachten en verwijzingen naar de theorielessen online. De docent inventariseert samen met jou en je werkgever welk niveau je nu hebt en waar aandacht aan besteed moet worden. Het portfolio wordt ingevuld en een leerplan wordt ontwikkeld. Je kan vervolgens zelf aan de slag met oefeningen en het leren van de theorie.

In de daaropvolgende bijeenkomsten wordt de voortgang in het portfolio bijgehouden. De mentor zal instructies geven daar waar nodig en suggesties doen voor je ontwikkeling. Ook zal de docent bij bezoeken meekijken hoe je werkt. Afhankelijk van de voortgang wordt bepaald wanneer examen kan worden gedaan.

Eindresultaat

Afhankelijk van de voortgang in het portfolio wordt bepaald wanneer examen kan worden gedaan. De datum wordt in overleg bepaald en op een door SVH goedgekeurde locatie. Het examen vindt plaats binnen 6 maanden na aanvang van de opleiding.

Er zijn mogelijkheden om herexamen te doen op eigen kosten als dat nodig is. Lees hier over de diplomawaarde van het SVH

Toelatingseisen

Je moet in voldoende mate de Nederlands of Engelse taal beheersen (spreek- en leesvaardig). Het examenniveau van de koksopleiding basiskok is vergelijkbaar met MBO niveau 2.

Indien je de Nederlandse taal niet voldoende beheerst, is het mogelijk om het examen af te leggen in aanwezigheid van een tolk. De kosten voor de tolk en de extra kosten die dit vraagt voor het examen zijn voor eigen rekening.

Studiedruk

Tijdens de koksopleiding besteed je minimaal 4 uur per week aan zelfstudie. Dit kun je thuis doen. Op je werk moet je minimaal 6 uur per week besteden aan te maken praktijkopdrachten. Het is belangrijk om in overleg met je werkgever deze tijd te reserveren en dat ook blokken van minimaal 2 uur te doen. De 6 uur is inclusief de bezoeken van de mentor. Hoe meer tijd je van je werkgever krijgt, hoe sneller je examen kan doen

Materialen die je nodig hebt

Wij raden aan om een goede basismessenset aan te schaffen. Dit heb je nodig voor je werk, voor het oefenen thuis maar ook voor je examen. Daarnaast gaan we ervan uit dat je werkgever werkkleding voor je aanschaft, danwel dat je dat zelf doet. We raden je aan om behoorlijke werkschoenen te kopen. Wij zullen een online licentie lesmateriaal voor je aanschaffen zodat je in een digitale omgeving de theorie kan volgen. Daarvoor heb je thuis een laptop of computer nodig.

Docent

Je krijgt les van Daniêll van den Broek. Zij is ervaren docent en kok en heeft al veel leerlingen begeleid naar het SVH examen.

Vragen over de Koksopleiding Koksopleiding op locatie?

Neem contact met ons op

Hoe ziet een lesdag er uit

 • 1e bijeenkomst: Kennismaking en portfolio uitleg
 • 2e bijeenkomst: Portfolio bespreking, instructie
 • Volgende bijeenkomsten: Portfolio, theorie, instructie, herkenning
 • Bijeenkomst voor examen: uitleg examen en oefening
 • Laatste bijeenkomst: Examendag

Locatie

Culinaire Academie Nederland
Wijkermeerweg 70
1948 NX Beverwijk

Routebeschrijving

Meest gestelde vragen

Inschrijven Koksopleiding op locatie

Opleidingskosten:          2950 euro

Inclusief: begeleiding, bezoeken (max 10), lessen, administratie, overleg met werkgever en tot 100 km reiskostenvergoeding docent per bezoek.

Exclusief: Overige reis- en verblijfskosten docent.

Examen: 750 euro

Examenmateriaal: 75 euro

Boeken en/of online omgeving pm: 300 euro

(Dit is afhankelijk van de wens van de leerling. We raden aan om ook boeken aan te schaffen maar de leerling mag kiezen om alleen online materiaal beschikbaar te hebben. Dit betreft een jaarlicentie.)

Desgewenst proefexamen: 550 euro

 • Ja, ik schrijf mij in voor de opleiding Koksopleiding op locatie
 • Kennismaken?

  Als je interesse hebt in een opleiding, ben je van harte welkom om op bezoek te komen. Je wilt natuurlijk zien waar je terecht komt en misschien wil je met de docent of met studenten praten om zeker te weten dat je de goede keus maakt. Je kan op lesdagen een afspraak maken voor een rondleiding. Studenten en docenten zullen graag antwoord geven op al je vragen. Ook kunnen we je adviseren over welke opleiding het beste bij je past.

  Neem contact op

  Ervaring van onze studenten

  “Dankzij de Culinaire Academie heb ik mij, van een ongeïnteresseerde kok, ontpopt tot een ware aankomende food specialist. Op mijn werk ben ik degene met heel veel vakkennis. De Culinaire Academie heeft meer voor mij betekend dan ik ooit had kunnen dromen.”

  Romeo van Niele – 

  Wat is jouw ambitie?

  Als je ambitie iets met het bereiden van eten te maken heeft, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij leiden je op tot een goede kok met veel kennis van technieken. Of we leren je zelfstandig te kunnen werken in een horecakeuken, we zorgen er voor dat je je eigen ideeën in kunt brengen. Maar we hebben ook een koksopleiding voor degene die leiding wil gaan geven aan een koksbrigade en een eigen keuken wil runnen.

  Kortom, als je wilt leren koken zoals ze dat in een restaurant doen of als je les wilt krijgen van de beste patissiers van Nederland: wij hebben voor jou altijd een passende patisserie of koksopleiding.

  Bekijk ons aanbod opleidingen en cursussen

  Blijf op de hoogte

  Het laatste nieuws

  Bedankt Daniell

  Bliksemstage

  Nieuws 23 november 2021

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Ontvang het laatste nieuws over onze koksopleidingen, patisserie opleidingen, cursussen, workshops en landelijke vacatures in je mailbox!   Volg ons op social media