Koken als een kok

Wil je leren koken zoals ze dat in een restaurant doen? Wil je de technieken leren die zij gebruiken en weten hoe alles in een professionele keuken wordt georganiseerd. Wil je zelf leren hoe je gerechten kan ontwikkelen maar ook basisbereidingen leren zoals een mooie saus maken. In deze opleiding leren we mensen die genieten van eten en koken alle basiskennis en technieken van een kok.

Direct inschrijven Meer info

Duur: 20 dagen

2500 euro

Start: 13 September 2022 minimaal 10 studenten

CAN certificaat

Koken als een kok

Tijdens deze leer je:

 • kennis van waren
 • bereiding van vis en vlees
 • aandacht voor plantaardig koken
 • klassieke en moderne bereidingstechnieken
 • menuontwikkeling

We starten in september 2023 met een speciale groep voor mensen die voor hun plezier willen koken. Een unieke kans om het koksvak te leren in een mooie praktijkomgeving. Tijdens de opleiding leren wij onze studenten op om efficiënt, schoon en zelfstandig aan de slag te gaan met korte instructies. Warenkennis en het oefenen met vaardigheden zijn belangrijk en daarom is er veel praktijkles. In overleg met de studenten zullen we ons restaurant opstellen voor vrienden en familie zodat we het geleerde ook daadwerkelijk in praktijk kunnen brengen en we kunnen gaan werken met een breed assortiment van ingrediënten zonder deze te verspillen.

Wil je aan de slag in je keuken en mensen verrassen met heerlijke gerechten? Deze opleiding: ‘koken als een kok’ geeft je de mogelijkheid jezelf te ontwikkelen of je nu veel of weinig ervaring hebt.

De kookopleiding is bedoeld voor mensen die zich echt willen verdiepen in kooktechnieken en ervaring willen opdoen met bereiden van veel verschillende ingrediënten. Je wilt meer kennis vergaren over groenten, vlees, vis, fruit, zuivel en plantaardige alternatieven en je wilt leren hoe je de verschillende producten kan bereiden.

Aan het begin van de opleiding bekijk je met je mentor wat je tijdens deze opleiding wilt leren en wat je al weet. Samen kijken we hoe we jouw kennis en vaardigheden optimaal kunnen vergroten. Het is dus mogelijk om aandacht te besteden aan jouw specifieke wensen. Je leert werken met veel verschillende soorten ingrediënten en gebruik maken van een grote diversiteit van bereidingstechnieken. Je leert samenwerken en zelfstandig werken. Je kunt je voortgang vastleggen in een portfolio.

 

Inhoud van de opleiding

Tijdens de opleiding gaan we aandacht besteden aan de volgende onderwerpen

Werken in de keuken
Je leert werken met verschillende apparaten, je keuken efficiënt inrichten. Je leert hoe je je keuken goed kan schoonmaken en houden en hoe je handig kan werken.

Warenkennis
Het is belangrijk om kennis te maken met zo veel mogelijk verschillende ingrediënten en te leren wat je met deze ingrediënten kunt doen. We verzorgen daarom verschillende lessen over vis, wild, paddenstoelen, kruiden en specerijen, groenten en nog vele ander producten.

Bereidingstechnieken
Natuurlijk besteden we eerst aandacht aan de basistechnieken: schoonmaken van producten, snijtechnieken en blancheren. We gaan verder met bakken, roosteren, stoven, bouillon trekken, sousvide, roken, etc. We leren verschillende deegsoorten en beslagen. Je oefent met het maken van mousse, bavarois, farce en sauzen. Met deze technieken ben je in staat om menu’s samen te stellen en gasten te verrassen.

Praktijk
Al deze kennis worden ingezet om op onze academie gasten te ontvangen zodat je goed kan oefenen hoe het werkt in een echt restaurant of hoe je thuis gasten kan ontvangen.

 

Eindresultaat

Na 20 lessen kun je de CAN (Culinaire Academie Nederland) proeve doen. Je stelt je eigen menu samen en bereid deze in een beperkt tijd voor een examinator. Dit is niet verplicht maar wel een leuke uitdaging.

 

Toelatingseisen

Je moet in voldoende mate de Nederlands taal beheersen (spreek- en leesvaardig). Wij werken voor recepturen met EXCEL.

 

Tijdsbesteding

Het is aan jou om te bepalen hoeveel tijd je besteed naast de lessen aan studie. Het is mogelijk om gebruik te maken van de SVH boeken en online omgeving om meer theorie te leren.

Lessen zijn woensdag of vrijdag van 12 uur tot 18 uur. Als we gasten ontvangen, zal minimaal 20.30 uur worden.

 

Materialen die je nodig hebt

Er wordt van je verwacht dat je de basismaterialen aanschaft. Wij verwachten dat al onze studenten (ook voor hun eigen veiligheid) in kokskleding lopen en antislibschoenen dragen. Ook bezit je een basis messenset. Wij sturen je na aanmelding een lijstje met de nodige materialen. Voordat de opleiding begint, kun je de materialen bestellen in onze webshop.

 

Docent

Je krijgt les van Daniêll van den Broek. Tijdens deze koksopleiding begeleid zij je gedurende de 20 lessen en helpt ze je om je klaar te maken voor het examen.

Vragen over de Koken als een kok?

Neem contact met ons op

Hoe ziet een lesdag er uit

 • 12.00: inloop
 • 12.00: instructie en/of demonstratie
 • 13.00: aan de slag
 • 16.30: presentatie resultaat
 • 17.30: schoonmaak en afsluiten

Als we gasten ontvangen

 • 17.00: personeelseten
 • 18.00: ontvangst gasten
 • 20.00: schoonmaak en afsluiting

Locatie

Culinaire Academie Nederland
Wijkermeerweg 70
1948 NX Beverwijk

Routebeschrijving

Meest gestelde vragen

Inschrijven Koken als een kok

Meld je aan voor deze opleiding. De opleiding zal starten bij een minimale inschrijving van 10 leerlingen. Er zal een mogelijkheid zijn van losse lessen aanschaffen.

 • Ja, ik schrijf mij in voor de opleiding Koken als een kok
 • Kennismaken?

  Als je interesse hebt in een opleiding, ben je van harte welkom om op bezoek te komen. Je wilt natuurlijk zien waar je terecht komt en misschien wil je met de docent of met studenten praten om zeker te weten dat je de goede keus maakt. Je kan op lesdagen een afspraak maken voor een rondleiding. Studenten en docenten zullen graag antwoord geven op al je vragen. Ook kunnen we je adviseren over welke opleiding het beste bij je past.

  Neem contact op

  Ervaring van onze studenten

  “”

  – 

  Wat is jouw ambitie?

  Als je ambitie iets met het bereiden van eten te maken heeft, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij leiden je op tot een goede kok met veel kennis van technieken. Of we leren je zelfstandig te kunnen werken in een horecakeuken, we zorgen er voor dat je je eigen ideeën in kunt brengen. Maar we hebben ook een koksopleiding voor degene die leiding wil gaan geven aan een koksbrigade en een eigen keuken wil runnen.

  Kortom, als je wilt leren koken zoals ze dat in een restaurant doen of als je les wilt krijgen van de beste patissiers van Nederland: wij hebben voor jou altijd een passende patisserie of koksopleiding.

  Bekijk ons aanbod opleidingen en cursussen

  Blijf op de hoogte

  Het laatste nieuws

  Bedankt Daniell

  Bliksemstage

  Nieuws 23 november 2021

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Ontvang het laatste nieuws over onze koksopleidingen, patisserie opleidingen, cursussen, workshops en landelijke vacatures in je mailbox!   Volg ons op social media