Koken als een kok
Tijdens deze leer je:
- kennis van waren
- bereiding van vis en vlees
- aandacht voor plantaardig koken
- klassieke en moderne bereidingstechnieken
- menuontwikkeling
We starten in september 2023 met een speciale groep voor mensen die voor hun plezier willen koken. Een unieke kans om het koksvak te leren in een mooie praktijkomgeving. Tijdens de opleiding leren wij onze studenten op om efficiënt, schoon en zelfstandig aan de slag te gaan met korte instructies. Warenkennis en het oefenen met vaardigheden zijn belangrijk en daarom is er veel praktijkles. In overleg met de studenten zullen we ons restaurant opstellen voor vrienden en familie zodat we het geleerde ook daadwerkelijk in praktijk kunnen brengen en we kunnen gaan werken met een breed assortiment van ingrediënten zonder deze te verspillen.
Wil je aan de slag in je keuken en mensen verrassen met heerlijke gerechten? Deze opleiding: ‘koken als een kok’ geeft je de mogelijkheid jezelf te ontwikkelen of je nu veel of weinig ervaring hebt.
De kookopleiding is bedoeld voor mensen die zich echt willen verdiepen in kooktechnieken en ervaring willen opdoen met bereiden van veel verschillende ingrediënten. Je wilt meer kennis vergaren over groenten, vlees, vis, fruit, zuivel en plantaardige alternatieven en je wilt leren hoe je de verschillende producten kan bereiden.
Aan het begin van de opleiding bekijk je met je mentor wat je tijdens deze opleiding wilt leren en wat je al weet. Samen kijken we hoe we jouw kennis en vaardigheden optimaal kunnen vergroten. Het is dus mogelijk om aandacht te besteden aan jouw specifieke wensen. Je leert werken met veel verschillende soorten ingrediënten en gebruik maken van een grote diversiteit van bereidingstechnieken. Je leert samenwerken en zelfstandig werken. Je kunt je voortgang vastleggen in een portfolio.
Inhoud van de opleiding
Tijdens de opleiding gaan we aandacht besteden aan de volgende onderwerpen
Werken in de keuken
Je leert werken met verschillende apparaten, je keuken efficiënt inrichten. Je leert hoe je je keuken goed kan schoonmaken en houden en hoe je handig kan werken.
Warenkennis
Het is belangrijk om kennis te maken met zo veel mogelijk verschillende ingrediënten en te leren wat je met deze ingrediënten kunt doen. We verzorgen daarom verschillende lessen over vis, wild, paddenstoelen, kruiden en specerijen, groenten en nog vele ander producten.
Bereidingstechnieken
Natuurlijk besteden we eerst aandacht aan de basistechnieken: schoonmaken van producten, snijtechnieken en blancheren. We gaan verder met bakken, roosteren, stoven, bouillon trekken, sousvide, roken, etc. We leren verschillende deegsoorten en beslagen. Je oefent met het maken van mousse, bavarois, farce en sauzen. Met deze technieken ben je in staat om menu’s samen te stellen en gasten te verrassen.
Praktijk
Al deze kennis worden ingezet om op onze academie gasten te ontvangen zodat je goed kan oefenen hoe het werkt in een echt restaurant of hoe je thuis gasten kan ontvangen.
Eindresultaat
Na 20 lessen kun je de CAN (Culinaire Academie Nederland) proeve doen. Je stelt je eigen menu samen en bereid deze in een beperkt tijd voor een examinator. Dit is niet verplicht maar wel een leuke uitdaging.
Toelatingseisen
Je moet in voldoende mate de Nederlands taal beheersen (spreek- en leesvaardig). Wij werken voor recepturen met EXCEL.
Tijdsbesteding
Het is aan jou om te bepalen hoeveel tijd je besteed naast de lessen aan studie. Het is mogelijk om gebruik te maken van de SVH boeken en online omgeving om meer theorie te leren.
Lessen zijn woensdag of vrijdag van 12 uur tot 18 uur. Als we gasten ontvangen, zal minimaal 20.30 uur worden.
Materialen die je nodig hebt
Er wordt van je verwacht dat je de basismaterialen aanschaft. Wij verwachten dat al onze studenten (ook voor hun eigen veiligheid) in kokskleding lopen en antislibschoenen dragen. Ook bezit je een basis messenset. Wij sturen je na aanmelding een lijstje met de nodige materialen. Voordat de opleiding begint, kun je de materialen bestellen in onze webshop.
Docent
Je krijgt les van Daniêll van den Broek. Tijdens deze koksopleiding begeleid zij je gedurende de 20 lessen en helpt ze je om je klaar te maken voor het examen.