Keukenassistent
Tijdens deze Koksopleiding leer je:
- Snijtechnieken
- Introductie bereidingstechnieken
- Introductie keukenorganisatie
- Hygiënisch werken
- Introductie warenkennis
Je leert hoe je de kok kan assisteren en leert eenvoudige bereidingstechnieken. Je leert hoe je materialen moet verzamelen en hoe je je werk moet plannen. Je kunt zelf jouw tempo bepalen binnen het lesprogramma. Onderdelen die je al goed beheerst, kun je sneller doorlopen. Op deze manier kun je aandacht besteden aan de onderdelen waar je wat meer tijd voor nodig hebt om ze onder de knie te krijgen.
De dag begint met een instructie en theorie. Dat duurt meestal een uur waarna we de keuken ingaan om in de praktijk te oefenen. De praktijkopdrachten zijn een vervolg op de instructie van de ochtend. Na de lunch wordt het praktijkgedeelte vervolgd en aan het eind worden de resultaten van de dag besproken en wordt de theorie kort herhaald.
Na afloop van de 12 weken koksopleiding weet je hoe je schoon, netjes en efficiënt kan werken en kun je examen doen. Als je de lessen goed volgt en de theorie leert, haal je het examen en heb je het branche erkende SVH (Sociale Hygiëne) diploma keukenassistent.
Doelgroep en toelatingseisen
Deze opleiding is bedoeld voor mensen die een eerste baan in de keuken hebben of willen hebben en daarvoor een goede basisopleiding nodig hebben. Ook kun je deze opleiding gebruiken om te onderzoeken of werken in een professionele keuken je ligt.
Om deel te nemen moet je in voldoende mate de Nederlands taal beheersen (spreek- en leesvaardig). Het niveau van de koksopleiding keuken assistent is vergelijkbaar met MBO niveau 1. Je kunt je alleen inschrijven als je niet meer leerplichtig bent.
Doelstelling opleiding keuken assistent
We bereiden je voor op het werken in een professionele keuken zodat je voor de koks een welkome toevoeging bent. Je leert hen werk uit handen nemen en in een ondersteunende rol eenvoudige bereidingstechnieken te verrichten. Je leert schoon en netjes werken maar ook zelfstandig lunch en ontbijt te verzorgen.
Als je de 12 lesdagen goed doorlopen hebt, ben je voldoende voorbereid en krijg je de kans om je SVH keukenassistenten diploma te halen. Wij begeleiden je in dat traject. Zo nodig verzorgen we tegen additionele kosten een herexamen. Examens vinden in principe plaats bij de Culinaire Academie Nederland. Het examen is praktijkgericht met een geïntegreerd theoriegedeelte. De waarde van het diploma is te vinden bij SVH.
Studiedruk
Tijdens de koksopleiding keukenassistent ga in 12 weken één keer per week naar school. Thuis gebruik je de digitale leeromgeving van SVH en de boeken. Iedere week krijg je per mail informatie over de lesdag. Deze moet je voorbereiden. Zelfstudie kost per week 2 uur.
Materialen die je nodig hebt
Er wordt van je verwacht dat je voor deze koksopleiding de basismaterialen aanschaft. Wij verwachten dat al onze studenten (ook voor hun eigen veiligheid) in kokskleding lopen en koksschoenen dragen. Ook bezit je een basis messenset. Wij sturen je na aanmelding een lijstje met de nodige materialen. Voordat de opleiding begint, kun je de materialen bestellen in onze webshop. Ook zullen we een licentie voor je aanschaffen zodat je in een digitale omgeving de theorie kan volgen. Daarvoor heb je thuis de beschikking over een laptop of computer.
Docent
Je krijgt les van Daniêll van den Broek. Tijdens deze koksopleiding begeleidt zij je gedurende de 12 weken en helpt je om je klaar te maken voor het examen. Ook kan ze je steunen in het zoeken naar werk. Op de lesdagen is altijd een assistent aanwezig.