Koksopleiding

Basiskok

In veel horecabedrijven wordt er gezocht naar personeel dat veel verschillende taken aan kan in de keuken en deels zelfstandig kan werken. Er is een tekort aan goed personeel. Tijdens de koksopleiding basiskok leiden wij onze studenten op om efficiënt, schoon en snel te werken en zelfstandig aan de slag te kunnen met korte instructies. Vakkennis en het oefenen met vaardigheden zijn belangrijk maar houding, gedrag en inzicht ook.

Wil je aan de slag in de keuken en heb je weinig tot geen ervaring? Met de koksopleiding basiskok word je in 32 weken een waardevolle kracht voor elk horecabedrijf en heb je de kans om door te leren als zelfstandig werkend kok.

Direct inschrijven Meer info

basis kok koksopleidingen can
basiskok koksopleidingen

Duur: 35 weken Lesdag: maandag/vrijdag

Lessen: € 3500,- + Examen en externe lessen: € 450,- Boeken: € 260,-

Start: Januari 2022 (minimaal 10 inschrijvingen)

SVH kok

Basiskok

Tijdens deze Koksopleiding leer je:

  • Basis bereidingstechnieken
  • Basis warenkennis
  • Basis menukennis
  • Hygiënisch werken
  • Keukenorganisatie

De koksopleiding basiskok is bedoeld voor mensen die zich willen (om)scholen tot kok. De opleiding sluit aan op de praktijk en biedt de mogelijkheid om het SVH diploma kok (niveau 2) te behalen en een CAN (Culinaire Academie Nederland)certificaat. Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om deze opleiding te combineren met werken in de keuken van een horecainstelling. Kijk daarvoor op onze vacaturebank. Natuurlijk kun je de koksopleiding ook volgen als je beter wilt leren koken thuis of voor vrienden.

Aan het begin van de koksopleiding bekijk je met je mentor wat je tijdens de opleiding gaat leren en wat je al weet. Samen kijken we hoe jouw kennis en vaardigheden optimaal kunnen worden vergroten. Je kunt je voortgang vastleggen in een portfolio. De koksopleiding sluit aan bij de eisen van het landelijk vastgelegde kwalificatiedossier. We maken gebruik van de SVH methode leermethode. Je krijgt hun theorie- en werkboeken inclusief de online licentie. Je leert werken met veel verschillende soorten ingrediënten en gebruik maken van een grote diversiteit van bereidingstechnieken.

Inhoud van de opleiding

Tijdens de opleiding gaan we aandacht besteden aan de volgende onderwerpen
Werken in de horeca
Je leert verschillende soorten bedrijven kennen. Binnen een bedrijf leer je welke functies er zijn en welke taken daarbij horen. Je leert hoe een keuken is georganiseert en wie in een keuken werkzaam zijn. Je leert hoe je schoon en netjes kan werken en hoe je rekening houdt met je gasten.
Warenkennis
Het is belangrijk om kennis te maken met zo veel mogelijk verschillende ingrediënten en te leren wat je met deze ingrediënten kunt doen. We verzorgen daarom verschillende lessen over vis, wild, paddenstoelen, kruiden en specerijen, groenten en nog vele ander producten.
Bereidingstechnieken
Natuurlijk besteden we eerst aandacht aan het schoonmaken van producten, snijtechnieken en blancheren. We leren verschillende deegsoorten en beslagen. Je oefent met het maken van mousse, bavarois, farce, bouillons en verschillende sauzen. Met deze technieken ben je in staat om eenvoudige menu’s samen te stellen en te bereiden voor gasten.
Praktijk
Al deze kennis worden ingezet om op onze academie gasten te ontvangen zodat je goed kan oefenen hoe het werkt in een echt restaurant.

Eindresultaat

Na 10 maanden kun je de CAN (Culinaire Academie Nederland) proeve doen voor het CAN diploma en het SVH examen (branche erkend) voor kok. Er zijn mogelijkheden om herexamen te doen op eigen kosten als dat nodig is. Lees hier over de diplomawaarde van het SVH

Toelatingseisen

Je moet in voldoende mate de Nederlands taal beheersen (spreek- en leesvaardig). Het examenniveau van de koksopleiding basiskok is vergelijkbaar met MBO niveau 2, de opleiding zelf is uitgebreider en vakgerichter dan reguliere MBO opleidingen. Je kunt je alleen inschrijven als je niet meer leerplichtig bent. Er zijn geen vrijstellingen bij deze opleiding tenzij je reeds de opleiding tot keukenassistent hebt gevolgd. Deze vrijstellingen zijn dan altijd in overleg met de docent.

Studiedruk

Tijdens de koksopleiding basiskok ga je 1 dag per week naar school van 9.30 tot ongeveer 21.00 uur. Op deze dag krijg je theorie en instructie maar vooral veel praktijk. Naast de schooldag verwachten we ongeveer 4 uur zelfstudie.

Materialen die je nodig hebt

Er wordt van je verwacht dat je voor deze koksopleiding de basismaterialen aanschaft. Wij verwachten dat al onze studenten (ook voor hun eigen veiligheid) in kokskleding lopen en koksschoenen dragen. Ook bezit je een basis messenset. Wij sturen je na aanmelding een lijstje met de nodige materialen. Voordat de opleiding begint, kun je de materialen bestellen in onze webshop. Ook zullen we een licentie voor je aanschaffen zodat je in een digitale omgeving de theorie kan volgen. Daarvoor heb je thuis de beschikking over een laptop of computer.

Docent

Je krijgt les van Daniêll van den Broek. Tijdens deze koksopleiding begeleid zij je gedurende de 32 weken en helpt ze je om je klaar te maken voor het examen. Ook kan zij je steunen in het zoeken naar werk.

Vragen over de Koksopleiding Basiskok?

Neem contact met ons op

Hoe ziet een lesdag er uit

  • 9.30: inloop met koffie
  • 10.00: theorie
  • 11.00: instructie
  • 12.30: lunch
  • 13.15: praktijk incl. voorbereiding 4 gangen diner
  • 16.30: personeelseten
  • 17.00: ontvangst gasten en bereiding diner
  • 20.30: Afrondende werkzaamheden
  • 21.00: Afsluiting

Locatie

Culinaire Academie Nederland
Wijkermeerweg 70
1948 NX Beverwijk

Routebeschrijving

Meest gestelde vragen

Kun je ook gespreid betalen?

Ja, dat kan maar dat brengt wel extra kosten met zich mee. Als je in 4 termijnen wilt betalen is dat 20 euro en voor 10 termijnen is dat 30 euro. De eerste termijn is altijd 1 deel van de opleidingskosten plus boeken en examengeld. Materiaal dat besteld is, wordt apart afgerekend. Let wel: Er is een betaalplicht van het hele bedrag ook als je halverwege de opleiding stopt.

Kun je subsidie krijgen om de kosten voor de opleiding te betalen?

Dat is in sommige gevallen mogelijk. Meer informatie over het financieren van je opleiding lees je op de pagina UWV Scholingsaanbod.

Wat voor kleding moet je dragen?

We verwachten van alle leerlingen dat zij tijdens de koksopleiding, patisserie opleiding en soms cursus kokskleding dragen. Dit betekent koksbroek, koksbuis en koksschoenen. Vergeet vooral niet goede koksschoenen aan te schaffen met een antislibzool. Dit beperkt de kans van uitglijden op natte vloeren. Wij bieden ook divers materiaal aan die je kunt gebruiken tijdens je koksopleiding, patisserie opleiding of cursus. Kijk voor daarvoor in onze webshop.

Is een stageplek verplicht?

De Culinaire Academie heeft geen eisen over stages tijdens de koksopleiding, patisserie opleiding of cursus. Je kunt als kok aan het werk zijn, maar je kunt ook in een hele andere branche aan het werk zijn. Dat mag je helemaal zelf weten. Wel is het fijn als je werkgever er rekening mee houdt dat je 1 dag per week niet beschikbaar bent. Regel dat van tevoren goed.

Bekijk ons FAQ

Inschrijven Basiskok

Opleiding basiskok:
Lesgeld: € 3500,- + Examengeld en externe lessen: € 415,- + Boeken € 260,-

Met de knop hieronder kun je je inschrijven voor de opleiding. Deze opleiding wordt dan in je winkelmandje rechtsboven geplaatst. Je kunt vervolgens nog desgewenst materialen toevoegen zoals een messenset etc. Vervolgens ga je naar het winkelmandje om de inschrijving te doen en het inschrijfgeld voor opleiding te betalen. Wij vragen 100 euro inschrijfgeld voor opleidingen. Dit bedrag wordt afgetrokken van het later te betalen lesgeld. Mocht de opleiding wegens omstandigheden door ons worden geannuleerd, krijg je het inschrijfgeld terug. Lees verder de algemene voorwaarden.

  • Ja, ik schrijf mij in voor de opleiding Basiskok
  • Kennismaken?

    Als je interesse hebt in een opleiding, ben je van harte welkom om op bezoek te komen. Je wilt natuurlijk zien waar je terecht komt en misschien wil je met de docent of met studenten praten om zeker te weten dat je de goede keus maakt. Je kan op lesdagen een afspraak maken voor een rondleiding. Studenten en docenten zullen graag antwoord geven op al je vragen. Ook kunnen we je adviseren over welke opleiding het beste bij je past.

    Neem contact op

    Ervaring van onze studenten

    “Als je echt beter wil leren koken, investeer je in jezelf met een goede opleiding. Hier kom je mensen tegen die gemotiveerd zijn en word je altijd goed geholpen.”

    Max Halma – 

    Wat is jouw ambitie?

    Als je ambitie iets met het bereiden van eten te maken heeft, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij leiden je op tot een goede kok met veel kennis van technieken. Of we leren je zelfstandig te kunnen werken in een horecakeuken, we zorgen er voor dat je je eigen ideeën in kunt brengen. Maar we hebben ook een koksopleiding voor degene die leiding wil gaan geven aan een koksbrigade en een eigen keuken wil runnen.

    Kortom, als je wilt leren koken zoals ze dat in een restaurant doen of als je les wilt krijgen van de beste patissiers van Nederland: wij hebben voor jou altijd een passende patisserie of koksopleiding.

    Bekijk ons aanbod opleidingen en cursussen

    Blijf op de hoogte

    Het laatste nieuws

    Bedankt Daniell

    Bliksemstage

    Nieuws 23 november 2021

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Ontvang het laatste nieuws over onze koksopleidingen, patisserie opleidingen, cursussen, workshops en landelijke vacatures in je mailbox!

      Volg ons op social media