Kaascursus 4-daags
Tijdens deze leer je:
- Over de productie van kaas
- Kwaliteitsverschillen van kaas
- Verschillende soorten kazen kennen
- Proeven van kaas en wijn
- Hoe je kaas moet bewaren
- Hoe je kaas moet snijden
Data
De lesdagen zijn op 4 maart in Lunteren, 11 maart, 22 april en 6 mei 2024. Alle lesdagen beginnen met een inloop vanaf 9.45 uur en start om 10.00 uur. Examen is op 13 mei om 10.00 uur.
Docenten
Betty Koster is een echte kaaskenster met jarenlange praktijkervaring en uitgebreide theoretische kennis. Haar kaasspeciaalzaak l’Amuse te IJmuiden en Amsterdam wordt door velen gezien als de beste kaaswinkel van Nederland. Robert Verweij is vinoloog en wijn/spijs docent. Als eigenaar van TeesT en mede-oprichter van Culinair Centrum Beverwijk is hij cursusleider en verzorgt hij het gastronomie-deel: kaas en wijn combineren.
Doel
Het doel van de cursus is de theoretische en proeftechnische kennis van kaas te vergroten. Per dag proeven we circa 15 à 20 kazen. Daarnaast wordt er ruimschoots aandacht besteed aan het combineren van kaas en wijn.
Locatie en tijd
Les 1 vindt plaats bij een kaasboerderij. Les 2, 3 en 4 vinden plaats in Beverwijk. De lessen zijn van 10.00 tot 17.00.
Dag 1:
- Productie van kaas
- De verschillende soorten kaasbereidingen
- Rondleiding op boerenkaasmakerij “De Groote Voort” te Lunteren
- Demonstratie en uitleg door kaasmaker Jan-Dirk van de Voort
- Kaasproeverij
Dag 2:
- Kaas en wijn combineren
- Kaas- en wijn proeverij
- Kaas uit Frankrijk
- Kaasproeverij
Dag 3:
- Kaas serveren in restaurants
- Kaas uit Italië
- Kaas uit Spanje
- Kaasproeverij
Dag 4:
- Kaas kopen, verkopen en bewaren
- Kaas uit de rest van Europa
- Kaas uit de rest van de wereld
- Kaasproeverij
Quotes van cursisten
“Ongelofelijk, wat weet die Betty Koster veel van kaas.”
“M’n gasten kan ik veel beter adviseren met goede en spannende kaas-wijn combinaties.”
“Nu kan ik beter de wijn vinden die bij de kaas past, in plaats van altijd maar Port.”